Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

"Να πάρει κανείς τεσσάρι ή να μην πάρει..?"


Το καλοκαίρι προχωράει, οι ζέστες μεγαλώνουν και το ερώτημα ''να πάρει τεσσάρι ή όχι ο Ολυμπιακός; " τείνει να γίνει το πιο δυνατό hit μέσα στη θερινή ραστώνη του Ιούλη.. Ακόμα και το ρητορικό ερώτημα ''να ζει κανείς ή να μη ζει'' μοιάζει επουσιώδες αναφώνημα μπροστά στο τεράστιο δίλημμα των "ερυθρολεύκων" σχετικά με την απόκτηση ή όχι ενός ακόμα παίκτη για τη θέση πίσω από τον βασικό power forward Γιώργο Πρίντεζη..

Αρχικά, η διοίκηση και ο προπονητής του Ολυμπιακού είχαν αποφασίσει να αποκτήσουν ''τεσσάρι'', κάτι που ''βγήκε'' από τον Μάϊο κιόλας με την είδηση για την συμφωνία με τον Okaro White.. Ο πρώην φόργουορντ του Άρη συγκέντρωνε όλα εκείνα τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που τον καθιστούσαν το απολύτως κατάλληλο fit στην υπάρχουσα front line των "κόκκινων". Αθλητικός, εκρηκτικός, μικρός ηλικιακά, με μεγάλο potential, με εκπληκτική παρουσία σε Ελλάδα και Ευρώπη την προηγούμενη χρονιά και φυσικά με κασέ μέσα στα πλαίσια του καθορισμένου budget.. Με λίγα λόγια, ιδανικός για έναν Ολυμπιακό που στην θέση αυτή διέθετε ήδη κι εκτός του Πρίντεζη, τον Αγραβάνη αλλά και περιστασιακά τον Ιωάννη Παπαπέτρου και έψαχνε για έναν ''μη-σταρ'' παίκτη που δεν θα θέλει να παίζει 20 και 30 λεπτά, κόβοντας αγωνιστικό χρόνο και ρόλο από τους υπάρχοντες Έλληνες παίκτες.. Το πράγμα κόλλησε τελικά στην επιμονή του White να κυνηγήσει το όνειρο του ΝΒΑ μέσω των summer league.. Οι Miami Heat έμειναν ικανοποιμένοι από την εκεί παρουσία του 24 χρονου φόργουορντ και του προσέφεραν μη-εγγυημένο συμβόλαιο.. Πράγμα που σημαίνει πως εάν τελικά αποφασίσουν διαφορετικά, ο White ίσως στα τέλη Σεπτέμβρη να μείνει ελεύθερος.. Συγκρατείστε το αυτό, διότι έχει σημασία...

Οι "ερυθρόλευκοι" ,θέλοντας και μη, στράφηκαν σε άλλες λύσεις και αληθινά ασχολήθηκαν μόνο με τον Kenny Gabriel, πρώην παίκτη της Καρσίγιακα και του Ρεθύμνου. Παίκτης στο ίδιο σουλούπι με τον White, με ικανοποιητικό shooting ability, με εμπειρία από Ευρωλίγκα και φυσικά μέσα στα οικονομικά πλαίσια που κινείται η διοίκηση του Ολυμπιακού.. Διαπραγματεύσεις έγιναν, οι διαφορές όπως ανέφεραν και τα σχετικά ρεπορτάζ έφτασαν να είναι από μικρές έως απειροελάχιστες, χωρίς όμως να υπάρξει τελικά συμφωνία.. Αγγελόπουλοι και Σφαιρόπουλος, τουλάχιστον όπως γράφτηκε σε σάιτ κι εφημερίδες, αποφάσισαν πως θα είναι καλύτερο για την χημεία και την ισορροπία στα αποδυτήρια να μην αποκτήσουν κι άλλο τεσσάρι, επενδύωντας ουσιαστικά στην εξέλιξη δύο σημαντικών project για την ομάδα, τους Αγραβάνη και Παπαπέτρου, στηρίζοντάς τους και δίνοντας τους ουσιαστικά τον απαραίτητο αγωνιστικό χρόνο και χώρο για να συνεχίσουν την μπασκετική τους ανάπτυξη που από την περυσινή περίοδο έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά..

Σίγουρα η απόφαση αυτή δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά και εγείρει πολλές απορίες σχετικά με το αν η χρονιά μπορεί να βγει με την υπάρχουσα frontcourt, είναι όμως και μια απόφαση που στηρίζεται σε ένα συγκεριμένο πλαίσιο και πλάνο πάνω στο οποίο -σωστά κατά την άποψή μας- έχει επιλέξει να κινείται τα τελευταία χρόνια η διοίκηση και οι προπονητές του Ολυμπιακού.. Στήριξη κι εμπιστοσύνη στους νέους Έλληνες παίκτες και σαφές αγωνιστικό πλάνο που αποδεδειγμένα θα πιστοποιεί το δόγμα αυτό.. Ο Ολυμπιακός από το 2011 έχει αρχίσει να επενδύει στους Έλληνες παίκτες και όχι μόνο δεν έχει βγει χαμένος, αλλά έχει κερδίσει πάρα πολλά σε αγωνιστικό κι όχι μόνο επίπεδο..

Οποιοσδήποτε ξένος παίκτης ερχόταν, αναγκαστικά θα έκοβε χρόνο και ρόλο από τους Αγραβάνη και Παπαπέτρου και ειδικά τη στιγμή που στη θέση ''3'' υπάρχουν και οι Λοτζέσκι και Παπανικολάου, παίκτες-αναφορά στο αγωνιστικό πλάνο της ομάδας του Πειραιά.. Η περίπτωση White ίσως ήταν η εξαίρεση στον προαναφερθέντα "κανόνα" αφού ήταν ένας παίκτης με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ο οποίος όπως έκρινε το προπονητικό team των πρωταθλητών Ελλάδας, δεν θα αλλοίωνε τη χημεία και δεν θα διατάρασσε τις υπάρχουσες ισορροπίες.. Και ίσως κι ένας παίκτης με συγκεκριμένα στοιχεία που έκανε το ρίσκο της απόκτησής του πολύ μικρό με τα οφέλη να είναι πολύ περισσότερα.. 

Για να πούμε την αλήθεια βεβαίως αυτές είναι -λογικές- εικασίες που δεν ξέρουμε εάν ανταποκρίνονται στην ισχύουσα κατάσταση.. Δεν ξέρουμε εάν υπάρχουν στην μέση θέματα με τους μάνατζερ και αν οι Αγγελόπυλοι προβαίνουν σε αυτή την κίνηση για λόγους τακτικής ενώ δεν μπορούμε ποτέ να είμαστε και σίγουροι ότι όντως τελικά ο Ολυμπιακός δεν θα αποκτήσει παίκτη για το ''4'' εδικά από τη στιγμή που στα τέλη του Σεπτέμβρη ο μεγάλος στόχος των "ερυθρολεύκων" Okaro White είναι πιθανό να μη συνεχίσει στο ρόστερ των Heat, αφού όπως αναφέραμε έχει υπογράψει μη-εγγυημένο συμβόλαιο με την ομάδα της Φλόριντα.. 

Εξάλλου είμαστε ακόμη στα μέσα του Ιούλη και μην ξεχνάμε πως φετος η Ευρωλίγκα δεν έχει θέσει χρονικό περιορισμό για τις μεταγραφές μέσα στη σεζόν όπως συνέβαινε μέχρι και πέρυσι.. Ίσως στον Ολυμπιακό να πιστεύουν πως αξίζει να δώσουν πραγματικά την ευκαιρία στους νέους, Έλληνες παίκτες να αναδειχτούν, ίσως όμως και να πιστεύουν πως αξίζει να περιμένουν και τον διακαή πόθο του καλοκαιριού που ,όπως αναφέραμε, θεωρούν πως και ταιριάζει απόλυτα στα "θέλω" του κόουτς Σφαιρόπουλου και δεν θα κόψει χρόνο από τους Αγραβάνη και Παπαπέτρου αφού θεωρούν και βλέπουν στον Okaro White το ιδανικό αγωνιστικό συμπλήρωμά τους..! Το σκεπτικό αυτό μοιάζει να είναι και το πιο πιθανό να ισχύει.. Η συνέχεια επι του πιεστηρίου σε ένα θέμα που μοιάζει με καλοκαιρινό σίριαλ για την ομάδα του Πειραιά, αφού κακά τα ψέματα η νευραλγική θέση του power forward θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τα αγωνιστικά plays της ομάδας και κατ'επέκταση την πορεία όλης της σεζόν..

Υ.Γ. : Η τεράστιας ποιότητας ενίσχυση του Παναθηναϊκού με τέσσερις εξαιρετικές μεταγραφές μόνο καλό μπορεί να κάνει στον Ολυμπιακό, όπως φυσικά και το αντίστροφο.. Έχουμε να ζήσουμε φοβερές μάχες "αιωνίων'' την επόμενη χρονιά.. Αυτά όμως θα τα πούμε αναλυτικά σε επόμενο post..





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου