Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Και τώρα ψαχνόμαστε...

Καλό είναι, γενικώς, σε κάθε δύσκολη κατάσταση της ζωής μας να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και μέσα από προσεκτική προσέγγιση των γεγονότων να βρίσκουμε την κατάλληλη γιατρειά στο πρόβλημα που εκάστοτε μας ταλαιπωρεί. Το μπάσκετ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στο παραπάνω...απόφθεγμα.

Η "μαύρη" αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή ακροβατεί σε ένα σκοινί. Ψυχολογικά δεν είναι καλά, δεν "πατάει" καλά στο παρκέ, δεν παίζει καλά και γενικά βγάζει στο παρκέ μια εικόνα αποσύνθεσης ,"σκασίματος" και παντελούς έλειψης ψυχολογίας και συγκέντρωσης. Η ήττα με κάτω τα χέρια από την Ζαλγκίρις (75-55) και πολύ περισσότερο η αποκαρδιωτική εικόνα των "ερυθρόλυκων" από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό του αγώνα, δεν επιτρέπει βαθυστόχαστες μπασκετικές αναλύσεις και κουβέντες για άμυνες-επιθέσεις-συστήματα. Ο Ολυμπιακός "βραχυκύκλωσε" από την φοβερά επιθετική άμυνα των παικτών του Σάρας Γιασικεβίτσιους, δεν έβγαλε σε κανένα σημείο σημάδια συγκέντρωσης και ενέργειας ενώ και τα μεγάλα του ατού είτε απουσιάζαν(λέγε με μακρινό σουτ δηλαδή Λοτζέσκι) είτε ήταν...παρόντες-απόντες (Μάντζαρης,Σπανούλης,Πρίντεζης). Και για αυτό έχασε. Τίποτε απολύτως δεν του πήγε καλά.

Δεν έβγαλε ψυχή, δεν βγήκε στο παρκέ για να...μαζέψει καρωτίδες, δεν γυάλιζε το μάτι του όπως σε άλλα,προηγούμενα παιχνίδια. Οι 55 πόντοι που...κατάφερε ο Ολυμπιακός να βάλει (όχι στους Σπερς αλλά) στη Ζαλγκίρις μαρτυρούν το...μέγεθος της μαυρίλας και του προβλήματος και σίγουρα δημιουργούν πολλούς πονοκεφάλους στον κόουτς Σφαιρόπουλο που μετά από 2 εκπληκτικά πρώτα παιχνίδια στο τοπ 16,βλέπει την ομάδα του να παίρνει την μπασκετική κατιούσα. Έχουμε την άποψη πως δε γίνεται να στηρίζεις 100% τον σχεδιασμό σου στην αμυντική λειτουργία και να μην δημιουργείς plays και καταστάσεις επιθετικού παιχνιδιού. Μια πραγματικά μεγάλη ομάδα σίγουρα πρέπει να δίνει μεγάλη έμφαση και στην άμυνα, το ίδιο όμως και στο κομμάτι της επίθεσης. Άλλο να προσπαθείς να παίξεις άμυνα και άλλο να προσπαθείς αρρημανίως απλά να καταστρέψεις το παιχνίδι του αντιπάλου. Δε λέμε, κάποιες φορές μπορεί και να σου βγει, δε μπορείς όμως να στηρίζεσαι στον κακό εαυτό του άλλου για να κερδίσεις και όχι στον δικό σου καλό εαυτό. Μάλλον ο Σφαιρόπουλος θεωρεί ότι αυτός ο "καλός εαυτός" των παικτών του είναι αποκλειστικά η άμυνα και μάλλον απο εκεί, από τη συγκεκριμένη φιλοσοφία, ξεκινάνε και τα "σύννεφα".

Τώρα και στο σημείο που βρισκόμαστε, αν ο προπονητής του Ολυμπιακού θέλει να προλάβει το κακό (λέγε με αποκλεισμό από την οκτάδα) και να αντιστρέψει την κατάσταση οφείλει να κάνει ανακατανομή κάποιων ρόλων και, το κυριότερο, να ΗΡΕΜΗΣΕΙ την ομάδα του. Να εμφυσήσει ψυχραιμία και να μπολιάσει με αυτοπεποίθση τους παίκτες του, οι οποίοι δεν έγιναν ξαφνικά ανίκανοι επειδή έχασαν δύο παχινίδια όπως δεν ήταν και οι κορυφαίοι στην Ευρώπη επειδή κέρδισαν τα δύο πρώτα, δύσκολα παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός διαθέτει παίκτες που τέτοιες καταστάσεις τις έχουν ζήσει ξανά και ξέρουν τί να κάνουν. Το θέμα είναι να μείνουν ήρεμοι και συγκεντρωμένοι γιατί διαφορετικά, σε καταστάσεις σύγχησης, ακόμη και τα μεγάλα σου πλεονεκτήματα καταλήγουν να σου φάνε την ίδια σου τη σάρκα. Δεν έγινε ξαφνικά "κακή" ομάδα ο Ολυμπιακός ούτε ξέχασαν το μπάσκετ οι παίκτες του απλά υπάρχει ένα εμφανές μπέρδεμα και μια σύγχυση στην ομάδα κάτι που μόνο οι παροικούντες την "ερυθρόλευκη" Ιερουσαλήμ γνωρίζουν που οφείλεται και από που πηγάζει. Ο Γιάννης Σφαιρόπιυλος πιστέυουμε γνωρίζει πολύ καλά τί να κάνει και πώς να το κάνει και θεωρούμε πως θα το καταφέρει. Ο χρόνος θα δείξει. Το κακό της υπόθεσης για τον Ολυμπιακό είναι πως ακολουθούν μεγάλα παιχνίδια απέναντι σε Παναθηναϊκό και Ρεάλ Μαδρίτης (εκτός) και άνεση χρόνου δεν θα υπάρξει. Η χρονιά ουσιαστικά τώρα ξεκινάει για τον Ολυμπιακό...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου