Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΣΙΕΝΑ...ΚΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ!

Όταν ξεκινούσε η φετινή αγωνιστική περίοδος, κανένας μα κανένας φίλαθλος του μπασκετικού Ολυμπιακού-ίσως,ακόμα,κι οι ίδιοι οι Αγγελόπουλοι-δεν είχε μεγάλες προσδοκίες,ούτε περίμενε εντυπωσιακά αποτελέσματα από μία ομάδα που όλα τα προηγούμενα χρόνια τον είχε γεμίσει απογοητεύσεις και της οποίας ο προυπολογισμός το περσινό καλοκαίρι είχε συμπυκνωθεί κατά το 40-50%... Οι μεγάλοι αστέρες έφυγαν για άλλες πολιτείες και στη θέση τους ήρθαν νέα ταλέντα και ρολίστες πολυτελείας.Και όμως,αυτή η ομάδα υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Ίβκοβιτς και με την καθοδήγηση τού σπουδαίου Βασίλη Σπανούλη αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκεί ακριβώς που βρισκόταν και η περσινή ακριβοπληρωμένη ομάδα τού Ολυμπιακού:παίζει τελικό κυπέλλου με τον Παναθηναικό,έχει διασφαλίσει ξανά το πλεονέκτημα έδρας για τους τελικούς της Α1 και έχει προκριθεί στους "8" της Ευρωλίγκας,όπου και αντιμετωπίζει,ξανά,με μειονέκτημα έδρας τόυτη τη φορά την Σιένα.. Και το σημαντικότερο,είναι ότι φέτος έχει καλύτερες προυποθέσεις για να πετύχει τους στόχους του.Δεν έχει τις ονοματάρες ή το πρεστίζ αλλά διαθέτει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά εκείνα που στο μπάσκετ μετράνε περισσότερο από τις φανφάρες και τα μπάτζετ:πολύ καλή "χημεία",καλή έως πολύ καλή άμυνα,λείπουν οι "βεντετισμοί" και τα αποδυτήρια(όπως και οι ίδιοι οι παίκτες παραδέχονται σε δηλώσεις τους)είναι "καθαρά".Κι όλα αυτά έχοντας στην άκρη του πάγκου έναν αυθεντικό "στρατηγό" τού ευρωπαικού μπάσκετ,τον Ντούσαν Ίβκοβιτς.
Σαφώς και ο Ολυμπιακός τούτη τη στιγμή είναι το αουτσάιντερ τόσο στους αγώνες με τη Σιένα όσο και στους πιθανούς επόμενους(Φάιναλ 4) αλλά και στα εγχώρια με τον Παναθηναικό δεν ξεκινά από θέση ισχύος,άσχετα με τον αν έχει πλεονέκτημα ή όχι. Και ίσως αυτό το αίσθημα τού αουτσάιντερ να λειτουργήσει και ως το μεγαλύτερο "όπλο" τού Ολυμπιακού φέτος. Θα πει κανείς το παραμικρό εάν αυτή η νενανική και άπειρη ομάδα αποκλειστεί από την χρυσοπείκιλτη Σιένα των αστέρων και των εκατομμυρίων και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας? Θα προσάψει κανείς κάτι στον Σλούκα,τον Μάντζαρη,τον Παπανικολάου και τον Χάινς αν δεν καταφέρουν να νικήσουν τον Γιασικεβίτσιους,τον Διαμαντίδη,τον Σάτο και τον Μπατίστ? Δεν νομίζουμε...Και το θέμα,είναι ότι ήδη οι συγκεκριμένοι κατάφεραν να τους νικήσουν αυτούς και να βγουν πρώτοι στην κανονική περίοδο,όπως κατάφεραν και να προκριθούν στους "8" την ώρα που έμαναν έξω ομάδες σαν την Κάχα Λαμποράλ,την Ρεάλ Μαδρίτης,την Εφές Πίλσεν των πολλών εκατομυρίων... Άρα πάλι γυρνάμε πάλι σε αυτό που λέγαμε στην αρχή..Εάν στο μπάσκετ έχεις τις απαραίτητες αρχές(άμυνα,υπομονή,χημεία)σε υπερθετικό βαθμό και τις ακολουθείς πιστά χωρίς γκρίνιες και μαγκιές(όπως τόσα χρόνια συνέβαινε στον Ολυμπιακό και το ξέρουν και οι...πέτρες αυτό)θα πάρεις ό,τι σου αξίζει και σου αναλογεί..
Σίγουρα η ΤΣΣΚΑ,η Μπαρτσελόνα,ο ΠΑΟ και και και,είναι ομάδες με πιο αστραφτερά μπάτζετ,με πολλά αστέρια,με πολλές προσδοκίες. Το ίδιο και ο Ολυμπιακός,παραδοσιακά άλλωστε.Όμως κατά την ταπεινή μας άποψη,το μεγάλο μυστικό του φετινού Ολυμπιακού είναι η έλειψη πίεσης από παιδιά νέα που τώρα εξελίσσονται σαν παίκτες,τώρα παίρνουν εμπειρίες από μεγάλα ματς,τώρα "ατσαλώνονται" σε συνθήκες σκληρού πρωταθλητισμού.Ο Ολυμπιακός απέναντι στη Σιένα ,θα μπει στο παρκέ για να κάνει την υπέρβαση αναλογικά με το ρόστερ και τις προσδοκίες που υπάρχουν από την αρχή της σεζόν και ότι βγει..Ο μάστερ στο να ετοιμάζει και να "ντοπάρει" ψυχολογικά τις ομάδες του πριν από τα μεγάλα ραντεβού,Ντούσαν Ίβκοβιτς είπε στη συνέντυεξη τύπου μετά το ματς με την Γαλατασαράι πως "σαφώς και δεν είμαστε το αουτσάιντερ με τη Σιένα,ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο,μη βάζετε τέτοιες βαριές κουβέντες στο στόμα μου" και ήδη έστειλε το μύνημα και την ψυχολογική "ένεση" στους παίκτες του: φτάσαμε εδώ που φτάσαμε,είναι επιτυχία,τώρα όμως παίζετε στα ίσα και με ίδιες πιθανότητες,μπείτε μέσα και φάτε τους.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου