Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Μπράβο, Γιώργο Παπαγιάννη!

Άλλη μια χρυσή σελίδα προστέθηκε χτες τα ξημερώματα στο βιβλίο που ονομάζεται ''Ελληνικό μπάσκετ'' και το οποίο ,όπου να'ναι, ετοιμάζεται να γίνει best seller..! O Γιώργος Παπαγιάννης, ο 19 χρονος πανύψηλος σέντερ του Παναθηναϊκού και της εθνικής μας, επιλέχτηκε στο νο.13 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Κινγκς του Σακραμέντο, ετοιμάζεται να κάνει το όνειρο πραγματικότητα και να βρεθεί στα λαμπερά αμερικανικά παρκέ, υπογράφοντας μάλιστα ένα ονειρικό για τα δεδομένα του τωρινού μισθού του συμβόλαιο της τάξης των 2,2 εκ. , όπως αναφέρεται στα Αμερικανικά μέσα..


Ο Παπαγιάννης γίνεται ο Έλληνας με την υψηλότερη κατάταξη σε ντραφτ στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, ξεπερνώντας ονόματα σαν τον Ρεντζιά, τον Τσακαλίδη, τον Σχορτσανίτη και φυσικά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που επιλέχτηκε πριν 3 χρόνια στο νούμερο 15! Κανείς δεν αμφισβητεί την δεδομένη αξία και τα φοβερά μπασκετικά προσόντα του νεαρού ψηλού, κανείς όμως κακά τα ψέματα δεν περίμενε και τόσο υψηλή θέση στο ντραφτ, ειδικά από τη στιγμή που το όλο ''story" της συμμετοχής και επιλογής του δεν απασχόλησε για πολύ μεγάλο διάστημα τα ελληνικά μέσα.. Αλλά τι λέμε.. Εδώ δεν απασχόλησε όσο θα έπρεπε την ίδια την ομάδα του ο Παπαγιάννης ή,για να είμαστε πιο σωστοί, δεν πολυαπασχόλησε τον πρώην προπονητή του στον Παναθηναϊκό.. Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς προτίμησε να περάσει την περσινή χρονιά έχοντας στο frontcourt του δύο εξαιρετικά περιορισμένης ποιότητας και προοπτικής παίκτες τον Ραντούλιτσα και τον Κούζμιτς, αδιαφορώντας επιδεικτικά για την πρόοδο του Παπαγιάννη.. Μην ακούτε τα ''δεν ήταν έτοιμος ακόμη'', ''δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία σε τέτοια ηλικία'' που διαδίδουν διάφοροι, γιατί ακόμη και να ισχύουν αυτοί οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να στηριχθούν με επάρκεια τη στιγμή που πας να παίξεις με δίδυμο όχι... Ντίβατς-Σαμπόνις αλλά... Ραντούλιτσα-Κούζμιτς που δεν έχουν δείξει τίποτα το αξιοπρόσεκτο ούτε τις περασμένες σεζόν, ούτε την προηγούμενη και ούτε πρόκειται  να δείξουν κάτι αξιομνημόνευτο στο άμεσο μέλλον..!


Ο κόουτς Τζόρτζεβιτς εκτέθηκε ανεπανάληπτα (και) με τον Παπαγιάννη, αφήνοντας πίσω ένα χρόνο την εξέλιξη του ως παίκτη σε ένα ανταγωνιστικό αγωνιστικό μπασκετικό περιβάλλον και προκαλώντας ζημιά και στον ίδιο τον Παναθηναϊκό που χάνει ένα τεράστιο κεφάλαιο και ένα φοβερά εξελίξιμο μπασκετμπολίστα με σπάνια χαρακτηριστικά.. Σαφώς και στην επιλογή του ίδιου του παίκτη να συμμετάσχει στο ντραφτ και να το κυνηγήσει τόσο μέχρι τέλους, έπαιξε ρόλο και ο ανεπαρκής αγωνιστικός ρόλος και χρόνος που είχε μέχρι τον Μάϊο αφού ούτε κατάφερε να ''γλυκαθεί'' παίζοντας στην Ευρωλίγκα, ούτε είχε την ευκαιρία να παίξει αντίπαλος με παίκτες που σίγουρα θα τον βοηθούσαν να ωριμάσει και να εξελιχθεί ως παίκτης(αλλά και χαρακτήρας).. Άλλωστε και πέρσι το καλοκαίρι ο Παπαγιάννης χρειάστηκε αρκετή σκέψη μέχρι να αποφασίσει να απορρίψει τις προσφορές που είχε από πολλά αμερικανικά κολλέγια για να μείνει στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό, ακούγοντας τη διάθεση της διοίκησης των ''πρασίνων'' να επενδύσει πάνω στο ταλέντο του και να τον αναδείξει.. Κάτι τέτοιο τελικά δεν συνέβη ούτε στον ελάχιστο βαθμό και χρειάστηκε να έρθει ο Αργύρης Πεδουλάκης στον πάγκο του ''τρθφυλλιού''Απρίλη μήνα για να αναλάβει ο Παπαγιάννης έναν στοιχειώδη ρόλο και να πάρει αγωνιστικά λεπτά στα πόδια του..

Ο ίδιος ο μάνατζερ του Παπαγιάννη μιλώντας σε ελληνικά μέσα επιβεβαίνει τα παραπάνω λέγοντας πως υπήρχαν πολλές ομάδες που μέσα στη χρονιά ήθελαν να δουν τον Παπαγιάννη και δεν μπορούσαν αφού δεν έπαιζε καθόλου! Για να καταλάβετε μάλιστα το πόσο πολύ ήθελαν οι Κινγκς τον Έλληνα σέντερ, αρκεί να διαβάσετε τις δηλώσεις του γνωστού και μη εξαιρετέου Βλάντε Ντίβατς, τζένεραλ μάνατζερ πλέον του οργανισμού της ομάδας του Σακραμέντο, αμέσως μετά την επιλογή τους: ''Ο Παπαγιάννης θα έρθει τώρα. Θα ήμασταν τρελοί να μην κάνουμε κάτι τέτοιο, παρακολουθήσαμε τις προπονήσεις του τόσο εγώ όσο και οι scout. Έχει τα πάντα στο παιχνίδι του και είναι απλά νεαρός, το μόνο που πρέπει να μάθει είναι το στυλ του παιχνιδιού. Έχει τρομερό ταλέντο. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί είναι ένας παίκτης που στο μέλλον μπορεί να γίνει All Star! Υπάρχει ένα buyout που δεν θα τον σταματήσει από το να έρθει φέτος”.

 Φοβερές δηλώσεις που παίρνουν ακόμη περισσότερο credit από τη στιγμή που βγαίνουν από το στόμα ενός ανθρώπου με την ιστορία που έχει ο Ντίβατς στο χώρο του παγκόσμιου μπάσκετ.. Αποτελεί τεράστια τιμή για τον ίδιο τον Γιώργο Παπαγιάννη αλλά και για όλο το ελληνικό μπάσκετ όλο αυτό το σκηνικό που έχει στηθεί από χτες και που θα συνεχιστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.. Δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό μπάσκετ από αυτήν που θα κάνει ο Γιώργος Παπαγιάννης με τη φανέλα των ''βασιλιάδων'' του Σακραμέντο την επόμενη σεζόν- όπως τουλάχιστον ακούγεται εντόνως τις τελευταίες ώρες και όπως προσωπικά πιστεύουμε πως θα συμβεί..  Οι Κινγκς είναι ένας οργανισμός που παραδοσιακά (βλ.Ντίβατς, Στογιάκοβιτς,Μπελινέλι, Κουφός) όχι μόνο στηρίζει τους ευρωπαίους παίκτες αλλά ''στήνει'' και γύρω τους ολόκληρες ομάδες, αποτελώντας έναν ελκυστικότατο προορισμό για κάθε ευρωπαίο που θέλει να αφήσει την ευρωπαϊκή ήπειρο για την αμερικάνικη.. Iδιαίτερα σημαντικό επίσης θεωρούμε το γεγονός πως στον πάγκο της ομάδας θα κάθεται από την ερχόμενη σεζόν ο εκ Μέμφις  Γκρίζλις ορμώμενος, Dave Joerger, που μην ξεχνάμε πως είχε υπό τις οδηγίες του τους Νικ Καλάθη και Κώστα Κουφό τη σεζόν 2014-1015.. Έχει συνεργαστεί με Έλληνες, διαλέγει και πάλι να συνεργαστεί με Έλληνα (ή Έλληνες αν μείνει και ο Κουφός στην πολή, πράγμα δύσκολο με τα έως τώρα δεδομένα) και αυτό μόνο ως θετικό στοιχείο μπορεί να εκλφθεί..

Το πιο σημαντικό τούτη την ώρα όμως είναι το τί θα πράξει ο ίδιος ο Παπαγιάννης.. Η πραγματικότητα λέει πως αυτή τη στιγμή τρέχει ένα συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό στο οποίο φυσικά υπάρχει NBA opt-out.. Ο Ντίβατς δήλωσε πως ο Παπαγιάννης θα πάει από τώρα στην Αμερική, η ομάδα τον θέλει, ο ίδιος φυσικά και θέλει από τη στιγμή και μόνο που δήλωσε επίμονα συμμετοχή στο ντραφτ.. Θεωρούμε πως οι πιθανότητες να μην πάει ο Παπαγιάννης από τη νέα περίοδο στο ΝΒΑ είναι μηδαμινές αφού όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές τείνουν στην ίδια αφετηρία: όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Σακραμέντο για τον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος χωρίς καλά-καλά να προλάβει να ...ενηλικιωθεί μπασκετικά και να καταφέρει να σκληραγωγηθεί αληθινά απέναντι σε θηρία της Ευρωλίγκας πηγαίνει κατευθείαν στα "βαθιά νερά" του διασημότερου πρωταθλήματος μπάσκετ του πλανήτη.. Μπορεί να τα καταφέρει γιατί και τσαγανό διαθέτει και μπάσκετ ξέρει και τα σωματικά προσόντα διαθέτει.. "He's got the whole package'' που λένε και τα...καρντάσια από την Αμερική.. Καλή επιτυχία, ψηλέ!