Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ

Ο Ολυμπιακός πήγε να παίξει στο Τελ Αβίβ με την πλάτη στον τοίχο, κέρδισε, όμως και πάλι "τα χρειάστηκε" στο τέλος καταφέρνοντας να κάνει ντέρμπι, ένα ματς δικό του.. Οι "ερυθρόλευκοι" διά γυμνού οφθαλμού είναι ανώτεροι σε όλα τα επίπεδα από αυτή την μέτρια Μακάμπι και το απέδειξαν στο πρώτο ημίχρονο,βάζοντας τα σουτ,παίζοντας έξυπνα και ψυχωμένα και βγάζοντας στο παρκέ αυτό που μπορούν και έχουν αποδείξει πως διαθέτουν.. Στο τρίτο δεκάλεπτο εμφανίστηκε πάλι αυτό το "όμως", που ταλαιπωρεί όλη τη χρονιά τον Ολυμπιακό και που έδωσε στους Ισραηλινούς την ευκαιρία να περάσουν και μπροστά στο σκορ και να "γλυκοκοιτάξουν" τη νίκη..

Είναι λογικό μέσα στη "Νόκια Αρένα" η Μακάμπι να πιέσει και ειδικά όταν βρίσκεται με 10-12 πόντους πίσω στο σκορ, το θέμα είναι όμως τι κάνει ο Ολυμπιακός σε αυτές τις περιπτώσεις.. Είναι αλήθεια ότι ο κόουτς Μπαρτζώκας και χτες τα βρήκε λίγο σκούρα στην αντιμετώπιση κάποιων ειδικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν μέσα στο ματς..Κάποιες αλλαγές δεν του βγαίνουν,αργεί να πάρει τάιμ άουτ και γενικώς μοιάζει κάποιες φορές να "χάνεται" μέσα στον ανελέητο ρυθμό του αγώνα..Σίγουρα οι παίκτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών, όμως και αυτό, κομμάτι που αφορά τον κόουτς είναι εν πολλοίς, αφού δική του αρμοδιότητα είναι να "ξυπνήσει" τον εκάστοτε παίκτη που βρίσκεται σε "τρικυμία"..Να του φωνάξει,να τον συμβουλέψει,να μην τον αφήσει σε ησυχία μέχρι να βρει τον εαυτό του..Ξαναλέμε,ευθύνες όλοι έχουν για τα "νεκρά" διαστήματα και αυτά πάντα θα υπάρχουν,μικρά ή μεγάλα,γιατί ούτως ή άλλως μπάσκετ δεν πάιζεις μόνος σου αλλά υπάρχει και κάποιος άλλος απέναντί σου που με την πίεση που σου ασκεί, σε υποχρεώνει και σε λάθη και σε κακές επιλογές.. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και τις σημαντικές απουσίες των δύο αμερικανών Λο και Πάουελ, που αποτελούν βασικούς "άξονες" του παιχνιδιού του Ολυμπιακού.. Δεν αποτελούν δικαιολογία, είναι όμως πάντα δύο σημαντικές απουσίες.

Το σημαντικό φυσικά για τους πρωταθλητές Ευρώπης είναι το μεγάλο "διπλό", μέσα σε μια πολύ δύσκολη έδρα -ανεξάρτητα με το ποια είναι η κατάσταση της Μακάμπι- το οποίο και τους επιτρέπει να βλέπουν πια με άλλο μάτι τη συνέχεια του TOP16.. Αν έχανε ο Ολυμπιακός θα είχε μεγάλο πρόβλημα,καθώς ο όμιλος έχει γίνει...κουλουβάχατα αφού ομάδες που μπήκαν στο "χορό" σαν αουτσάιντερ έχουν φτάσει να είναι στις πρώτες θέσεις και να...λοξοκοιτάνε προς Μπιγκ Μπεν μεριά!

Αυτό που πρέπει να κρατήσουν οι "ερυθρόλευκοι" από το χτεσινό παιχνίδι είναι η μεγάλη εμφάνιση του αρχηγού τους Βασίλη Σπανούλη, που μετά από αρκετό καιρό κάνει τέτοια μεγάλη εμφάνιση και δείχνει να είναι σε "θέση μάχης", αλλά και το πρώτο δυναμικό "παρών" που δήλωσε ο Γκιόργκι Σερμαντίνι, που ώρες-ώρες πάλευε μόνος του απέναντι στους ψηλούς της Μακάμπι, μοιράζοντας τάπες, κατεβάζοντας σημαντικά ριμπάουντ και τελειώνοντας κρίσιμες φάσεις. Ο Γεωργιανός είναι καλός παίκτης, ξέρει τα βασικά του μπάσκετ και όπως φαίνεται θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τον Ολυμπιακό στη συνέχεια..

Μια συνέχεια που θα είναι μεγάλη και δύσκολη, αφού πέρα από τα ματς της Ευρωλίγκα, ακολουθούν και τα δύο "κολλητά" ντέρμπι με τον Παναθηναικό(4 και 10 Φλεβάρη)σε πρωτάθλημα και κύπελλο.. Ο Ολυμπιακός θέλει ακόμη πολλή δουλειά για να φτάσει να παίζει στο επίπεδο μιας ομάδας που στόχο έχει το φάιναλ 4 και όλοι, από τους παίκτες έως και τον προπονητή, θα πρέπει να δουλέψουν πάνω σε αδυναμίες και τρωτά σημεία, ώστε όταν έρθει η ώρα των μεγάλων αγώνων που κρίνουν και τα πάντα να είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν και να σταθούν αντάξιοι των προσδοκιών που οι ίδιοι δημιούργησαν με την περσινή "θριαμβευτική" πορεία τους προς την κορυφή. Το σίγουρο είναι πως οι πρωταθλητές μετά τη χτεσινή νίκη στο Τελ Αβίβ βλέπουν με πιο "ξεκάθαρο" βλέμμα την δύσκολη συνέχεια και κερδίζουν πολλά στο κομμάτι της ψυχολογίας, που είναι από τα πιο σημαντικά στο άθλημα που λέγεται μπάσκετ..


Υ.Γ. : Το πόσο σημαντική είναι η ψυχολογία, αποτυπώνεται και στην κακή κατάσταση του Κώστα Παπανικολάου. Ο ταλαντούχος φόργουορντ δεν...ξέχασε ξαφνικά το μπάσκετ και από "τούρμπο" έγινε  "αρνάκι"..Απλά τα σουτ δεν του μπάινουν, κάποιες ενέργειες δεν του βγάινουν με την ίδια αποτελεσματικότητα και δεν θέλει και πολύ για να σε πάρει από κάτω..Όποις έχει παίξει έστω και λίγο με την "σπυριάρα", ξέρει.. Είναι καθαρά θέμα προπονητή το να του ανυψώσει την ψυχολογία και να του δώσει να καταλάβει πως δεν γίνεται να πάιζει στο 100% για όλη τη χρονιά, ώστε να ηρεμήσει και να ξαναβρεί σιγά-σιγά τον παλιό, καλό εαυτό του. Γιατί ο Παπανικολάου είναι από τα μεγάλα βαρόμετρα του φετινού Ολυμπιακού.